Landschapsarchitectuur en tuinontwerp

Cohousing / De schooltuin Gent

Architect: Wim Depuydt

Tussen de oude schoolgebouwen (reconversie naar 9 woningen), kapel (reconversie naar bedrijfsruimte) en rijwoning (reconversie naar Clouds in my coffee)
moest er een gemeenschappelijke (semi)-publieke ruimte worden ontwikkeld. Aan de straatzijde wordt de ruimte als terras en als doorgang gebruikt.

De grootste ruimte werd bestempeld als gemeenschappelijke binnentuin.

Na heel veel overleg met alle betrokkenen, waarna een tuinwerkgroep werd opgericht, werden er looplijnen en parameters vastgelegd.

Door te werken met betondallen, archetype 'speelkoer', en grasvoegen te creƫren wordt de groene opzet onmiddellijk zichtbaar.
Een aantal strakke hagen benadrukken de tuinkamers die het historisch gebruik bevestigen.

Bij iedere zonneplaats, op verschillende momenten van de dag, wordt een pleintje uitgewerkt en een zitbank geplaatst.

Een groot hoogteverschil moest opgelost worden om fietsen en stootkar door de volledige site te leiden. Een hellend grasvlak, met verharde zijsporen in natuursteen, nemen dit op.

Keermuren en trappen werden uitgewerkt met recuperatie arduinborduren. Door deze met kalkmortel te plaatsen en soorten zoals steenbreekvaren tussen te planten worden ook de hardere delen zacht.
Een kleurengradiƫnt werd uitgewerkt op basis aantal uren zon per dag. Groenschakeringen zorgen voor een zacht geheel.

Witte margrieten, rode papavers, blauwe korenbloemen, druivelaars en bessenstruiken zorgen voor een vrolijke toets.
De School DS DS natuurstenen pad voor stootkar en fietsen groene grasvoegen bloeiende vaste planten