Parkhof Machelen

ism. Korteknie Stuhlmacher architecten en Veldwerk (Rudy Luijters)

Voor het project parkhof was hét uitgangspunt dat het gebouw terug in het park komt te staan. Door de zone voor het gebouw als een bossige bloeiende zone aan te planten ontstaat een groen beeld aan straatzijde. De verbinding tussen het nieuwe en oude rusthuis krijgt zoveel mogelijk grote plantopeningen die het park binnenhalen. Bloeiende witte bomen, groenblijvende siergrassen en vaste planten die ieder seizoen bloeien zorgen voor een vrolijk beeld. Er is duidelijk een sfeer van doorstroming en verblijf.

De binnentuin is een uitwerking van het kunstproject van Rudy Luijters. Een klassieke indeling die refereert naar de historische kloostertuinen én tegelijk voor de herkenbaarheid van de bewoners naar een ‘Vlaamse hof’. Door samen te werken met ‘Velt’ worden er hier moestuincursussen gegeven. Daardoor zal er hier heel veel leven zijn, waardoor het voor het bewoner en bezoeker plezant vertoeven is.  Een waterbak accentueert deze levendige plek.

Geselecteerd voor Prijs Publieke Ruimte 2019