Pleintje Aalst

ism. Architect Maarten Dobbelaere
opdrachtgever REVIVE en Matexi

Het driehoekig pleintje is een relict van een voormalige industriële site.

De hoge muur vormt een duidelijke barrière en tegelijk overgang tussen binnen en buiten de site. Door deze muur op één plaats te doorprikken wordt deze nog meer intrigerend. De licht verdiepte ligging wordt versterkt door de talud vol te beplanten. Enkele hogere meerstammige bomen creëren iets meer privacy gevoel.

Recuperatie borduren worden los de talud geplaatst en dit op drie verschillende plaatsen. Waardoor er zonnige zitplekken ontstaan in de ochtend, middag en avond. Een drietal glijbanen worden in de helling geplaatst. Deze versterken de aantrekking voor de allerkleinsten en de verdiepte ligging wordt gebruikt.

De spanten worden gerenoveerd en zacht rood geschilderd. Deze kleur refereert aan de kleur van de site. Er worden kabels gespannen waaronder hangmatten hun plaats vinden.
Enkele grasvlakken als speel-en ligplek versterken de frivoliteit en het groene beeld. Samen vormen ze een fietsparcours.

De voegen van de beton worden uitgewerkt in rode baksteen.
De rode lijn krijgt een verderzetting in de rode beplanting rond de traptreden.
Een grasvoeg doorprikt alles en vormt de verbinding met de kijkopening.

Dit alles zorgt voor een bijzonder pleintje waar men kan spelen, rusten en vooral genieten.