Standaertsite Gent

1ste laureaat
Verbouwing van een voormalige doe-het-zelfzaak tot publieke ruimte en park
ism. AE architecten, Murmuur architecten, Carton123 architecten en H110 ingenieurs
kunstintegratie door Marc Nagtzaam

De voormalige doe-het-zelf-zaak wordt omgevormd tot buurthuis met buurtparkje. Door specifiek de mooiste loods te behouden wordt er plaats gecreëerd voor een buurtpark. Een luifel vult de hoek en verdeelt samen met het buurthuis de site in drie verschillende zones. Centraal wordt een moestuin uitgewerkt in combinatie met leifruit langs de muren. Aan de H. Bertolfstraat en Hoveniersstraat worden echte groene parkdelen gecreëerd. In ieder deel vormen drie majestueuze bomen, omrand door een ronde betonnen zitbank, een verzamelplek, zitplek, speelzone, en tevens een landmark. In de oksel van het brede pad en brandweerdoorgang wordt een klein bosje met een brede wadi uitgewerkt. Stapstenen zorgen voor een specifieke wandeling en de vele bomen voor een plek waar men zich eventjes ergens anders kan wanen.

De volledige site is doorwaadbaar voor wandelaars en fietsers. Vele klimplanten en vrolijk bloeiende vaste planten groepen begeleiden deze. Bessenstruiken maken deze routing nog fijner en vooral lekkerder. Zo zorgt dit buurtpark voor een meerwaarde voor de buurtbewoners, bezoekers én fauna en flora.
(illustraties © Jan Baes – AE architecten)